بالابر صنعتی

بالابرها طیف بسیار کسترده ای را شامل می شوند و به صورت کلی در جابجایی وسایل در بین طبقات شما مورد استفاده قرار میگیرد . به عنوان مثال بالابر صنعتی ، بالابرهای خانگی کابین دار و بدون کابین و یا بالابر ویلچر که امروزه برای راحتی جابجایی بین طبقات منزل برای معلولین عزیز طراحی شده اند.

در فضاهای بزرگ و وسیع همچون کارخانه‌ها، کارگاه‌ها و تاسیسات صنعتی که برای جابجایی بارهای بسیار سنگین قدرت بیشتری لازم است، استفاده از بالابر صنعتی مناسب درنظر گرفته می‌شود. این نوع بالابر در دو نوع متحرک و ثابت تولید و عرضه می‌شود.

تاریخچه بالابر

تاریخچه اولین بالابرها به حدود 2500 سال قبل از میلاد مسیح و تمدن مصر باستان برمی‌گردد. در واقع در مصر باستان برای ساخت اهرام و برای حمل و جابجایی ابزارها و انسان‌ها از نمونه های ابتدایی بالابرها استفاده می‌شد. اجزای این بالابرها طناب و قرقره‌های چوبی بود که محصول نهایی ایمنی لازم را فراهم نمی‌کرد و اغلب با استفاده از آن جان افراد به‌خطر می‌افتاد.
رفته‌رفته این محصول در کشورهای اطراف مصر و خاورمیانه گسترش پیدا کرد. چندین سال پس از آن برای ساخت تخت‌جمشید در ایران نیز افراد از این بالابرها استفاده کردند. با این‌حال در گذر زمان و با پیشرفت تکنولوژی و پیدایش برق بالابرهای پیشرفته، با قدرت بیشتر و ایمنی بالاتر وارد عرصه صنعت شدند. به‌طوری که امروزه مشاغل زیادی از مدل‌های پیشرفته بالابر صنعتی استفاده می‌کنند.

بالابر صنعتی

بالابر صنعتی چیست؟

بالابرهای صنعتی همان‌طور که از نامش مشخص است برای مصارف صنعتی ازجمله کارخانه‌ها، انبارها، شرکت‌ها جهت جابجایی اجناس بین طبقات مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته بالابرهای صنعتی یکی از انواع بالابرها هستند. احتمال دارد افراد در مکان‌های دیگر همچون خانه‌ها و ساختمان‌های پله‌دار نیز از دیگر انواع بالابر استفاده کنند.

بالابر خانگی کابین دار و بدون کابین، معمولا در خانه‌هایی به‌کار گرفته می‌شود که افراد سالمند یا افراد با محدودیت حرکتی در بالا و پایین رفتن از پله‌ها مشکل دارند. مدل‌های کابین‌دار بالابرهای خانگی از ظاهر زیباتر و امنیت بیشتری برخوردار هستند و معمولا به‌صورت هیدرولیکی خواهند بود. درحالی‌که بالابر خانگی بدون کابین قیمت ارزان‌تری دارند و هیدرولیکی نیستند.

بالابر ویلچر نیز همانند بالابر صنعتی یکی از انواع بالابرها است که از آن برای بالابردن ویلچر استفاده می‌شود. نیروی محرکه موردنیاز این دستگاه به‌صورت الکتریکی – هیدرولیکی تامین می‌شود. برای نصب این نوع بالابر لازم به تخریب یا عملیات ساختمانی نیست.

پله پیما، یکی دیگر از انواع بالابرها به‌شمار می‌رود. در واقع، این نوع بالابر یک صندلی محسوب می‌شود که افراد کم‌توان ازجمله سالمندان، معلولین، بیماران ام‌اس و افراد مبتلا به کمردرد یا پادرد برای بالا رفتن از پله‌ها از آن استفاده می‌کنند. به‌طور کلی پله‌پیماها در دو نوع مستقیم و پاگرد به شکل گردان تولید می‌شوند.

انواع بالابر صنعتی

بالابرهای صنعتی مدل‌های مختلفی دارند. به‌عنوان مثال بالابر بدون گارد و یا در بعضی از موارد به‌خاطر کمبود فضا لازم و نزدیک بودن به دیوارها برای حفظ امنیت شما از بالابرهای با گارد محافظ (بالابرهای با کابین) استفاده می‌شود. شما می‌توانید با توجه به ابعاد و حجم و مکانی که بالابر باید در آنجا نصب شود، انتخاب‌های متفاوتی داشته باشید.
علاوه‌بر این، انواع بالابرهای صنعتی به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم می‌شوند که مکانیزم عملکرد یکسان ولی در شرایط و محیط‌های مختلف کاربرد دارند. این بدین معناست که هر نوع از این بالابرهای صنعتی ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارند و افراد با توجه به نیاز و کاربرد موردنظر خود باید نمونه مناسب را انتخاب کنند.

بالابر صنعتی ثابت

این نوع از بالابرها بر روی دیوار نصب می‌شوند که اغلب در فروشگاه‌ها، اداره‌ها و مکان‌هایی از این قبیل مورد استفاده قرار می‌گیرد. ارتفاع این نوع از بالابرها با توجه به تعداد طبقات موجود متغیر می‌باشد .
اگرچه بالابر صنعتی ثابت بعد از نصب و راه‌اندازی در جای خود ثابت و بی‌حرکت باقی می‌ماند و فقط قابلیت جابجایی عمودی را دارد، اما نسبت به نمونه‌های متحرک از قدرت بیشتری برخوردار است. بنابراین از این دستگاه بیشتر در خطوط تولید کارخانه‌ها، انبارها، فروشگاه‌های بزرگ و سایر مکان‌ها که امکان نصب آسانسور وجود ندارد، برای جابجایی افراد و بار بین طبقات استفاده می‌شود.
به‌طور کلی بالابرهای ثابت در دو گروه بالابر هیدرولیکی و بالابر وینچی یا زنجیری دسته‌بندی می‌شوند. از طرفی بالابرهای ثابت هیدرولیکی از انواع مختلفی همچون بالابر هیدرولیکی جک مستقیم، بالابر هیدرولیکی جک غیرمستقیم و بالابر ثابت قیچی یا آکاردئونی تشکیل شده‌اند. در میان بالابرهای صنعتی ثابت، نمونه‌های آکاردئونی یا قیچی امنیت و قدرت بیشتری دارند.

بالابرهای صنعتی متحرک

بالابرهای متحرک برای جابجایی افراد کاربرد دارد که در کارخانه‌ها یا محیط‌های کارگاهی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نوع از بالابرها به دو صورت چرخ خودرویی و چرخ کارگاهی موجود می‌باشد. بالابرهای متحرک در دو نوع با قابلیت دسترسی عمودی و با قابلیت دسترسی عمودی-افقی تولید و عرضه می‌شوند.
بالابرهای متحرک با قابلیت دسترسی عمودی معمولا هیدرولیکی هستند و افراد را به‌صورت عمودی جابجا می‌کنند. کاربرد این نوع بالابر متحرک در سالن‌های ورزشی، سالن‌های تئاتر و مساجد برای عوض‌کردن لامپ‌ها، انجام تعمیرات، رنگ‌آمیزی و نصب بنر است.
اگرچه این نوع بالابر قابلیت جابجاکردن افراد به‌صورت افقی را ندارد، اما استفاده از آن منجر به صرفه‌جویی در زمان و هزینه افراد می‌شود، زیرا هزینه خرید و نصب بالابر متحرک با دسترسی عمودی در مقایسه با سایر انواع بالابر اقتصادی‌تر است.
از سویی دیگر، بالابرهای متحرک با قابلیت دسترسی عمودی-افقی به‌عنوان بالابرهای بوم‌لیفت شناخته می‌شوند. با استفاده از این نوع بالابرها برای دسترسی به یک نقطه، نیاز نیست افراد بالابر را دقیقا زیر آن نقطه قرار دهند. انواع مختلف بالابرهای بوم‌لیفت با مکانیزم‌های مختلف ازجمله مفصلی، تلسکوپی و مفصلی- تلسکوپی ساخته شده‌اند. برخی از این نوع بالابر صنعتی قابلیت نصب برروی کامیون‌ها را دارند و برخی دیگر دارای مکانیزم خودحرکتی هستند.

نکات کلیدی در رابطه با انتخاب و خرید بالابر صنعتی

افراد باید در هنگام انتخاب و خرید بالابرهای صنعتی نکات زیر را موردتوجه قرار دهند تا بهترین مدل را برای خود انتخاب کنند. این نکات شامل موارد زیر می‌شود:نوع مکانیزم بالابری

  1. حداکثر میزان ظرفیت بالابری و تحمل بار
  2. حداکثر ارتفاعی که بالابر، اجسام را بالا می‌برد.
  3. نوع ساخت و طراحی بالابر صنعتی
  4. نوع چرخ‌ها در بالابرهای متحرک
  5. میزان ایمنی این دستگاه و امکان افزودن سیستم‌ها و تجهیزات حفاظتی به آن
  6. نیروی محرکه مورد نیاز و سوخت مصرفی این دستگاه
  7. نحوه نصب و راه‌اندازی این نوع بالابر و سرعت عملکرد آن

نکات مربوط به ایمنی بالابر صنعتی

با توجه به آمار خطراتی همچون برق‌گرفتگی، نقص فنی، سقوط افراد یا اشیا از بالابر و برخورد بالابر با سقف یا اشیا موجب آسیب‌دیدن و حتی مرگ افراد می‌شود. بنابراین در هنگام نصب، راه‌اندازی و استفاده از بالابرهای صنعتی توجه به نکات زیر ضروری است:

  1. درنظرگرفتن محدودیت وزنی و پرهیز از حمل بار بیشتر توسط بالابر
  2. رعایت فاصله ایمنی لازم بین بالابر و خطوط برق و سیم‌ها
  3. استفاده از تجهیزات ایمنی همچون کمربند مهارکننده
  4. دورکردن کارکنان و عابران پیاده از محیط در هنگام نصب و راه‌اندازی بالابر
  5. پرهیز از قراردادن داربست یا سطل بر روی سکوی بالابر
  6. نصب توسط افراد آموزش‌دیده و دارای گواهینامه مربوطه
  7. بررسی شرایط هوایی قبل از استفاده از بالابر
  8. بررسی فضا و محیط نصب بالابر ازنظر ارتفاع سقف، سطوح ناهموار، وجود گودال در محل، کابل‌کشی‌های برق
  9. بررسی لاستیک‌ها، چراغ‌ها، چرخ‌ها، سطح روغن هیدرولیک، آب و مایع خنک‌کننده، سیستم هیدرولیک، باتری‌ها، برق، هشداردهنده‌های پشتیبان و عملکرد اضطراری، شارژر و عملکرد کلی بالابر

جمع‌بندی

بالابر صنعتی یکی از انواع بالابرها است که از آن برای حمل افراد یا بار در مکان‌های مختلف همچون کارخانه‌های تولیدی، کارگاه‌ها، انبارها و فروشگاه‌ها استفاده می‌شود. اگرچه کاربرد و کارایی این وسیله چیزی متفاوت از آسانسور، جرثقیل، لیفتراک نیست، ولی مکانیزم و ساختار آن بسیار با آسانسور فرق دارد. بالابرهای صنعتی خود در دو نوع ثابت و متحرک تولید می‌شوند که هرکدام از مجموعه متفاوتی تشکیل شده‌اند و ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارند. در هنگام نصب و راه‌اندازی بالابرها رعایت نکات ایمنی الزامی است.